اين روزها با توجه به شيوع بيماري کرونا و افت کسب و کارها، ايجاد مشاغل خانگي از اهميت زيادي برخوردار مي باشد اما با وجود اين که استان فارس داراي ظرفيت ها و پتانسيل بالايي براي ايجاد اين مشاغل مي باشد، تنها 9 ميليارد تومان براي اين مهم اختصاص يافته است.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از پايگاه تحليلي_خبري "
شيرازه"، با اين که پس از شيوع کرونا تعداد زيادي از مشاغل از ميان رفت اما در حوزه مشاغل خانگي تعداد زيادي شغل ايجاد شد. وزارت کار پس از رونق گرفتن اين مشاغل آن را به صورت الکترونيکي و اينترنتي درآورد تا کارهاي ثبت نام و فعاليت شاغلين به سهولت انجام شود.در همين خصوص محمد شريعتمداري،وزير تعاون ،کار و رفاه اجتماعي با اعلام اين خبر گفت:با همکاري دبيرخانه ستاد ساماندهي و حمايت از مشاغل خانگي و واحد فناوري اطلاعات، ارتباطات و تحول اداري وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي، مجوزهاي مشاغل خانگي به صورت الکترونيکي صادرمي شود.

سير صعودي مشاغل خانگي
مشاغل خانگي يکي از برنامه هاي دولت در سال جهش توليد و در راستاي طرح هاي اشتغال زايي مي باشد که داراي بودجه معيني است.در حال حاضر مشاغل خانگي روز به روز در حال گسترش مي باشد و شمار فعالان اين عرصه کارآفريني، روند صعودي پيدا کرده است. دنياي کارآفريني ديجيتال، مصداقي از انقلاب مشاغل خانگي در عصر جديد است. ستاد ساماندهي و حمايت از مشاغل خانگي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي، مسئول حمايت از اين حوزه کسب و کار است. حمايتها در 3 فاز انجام مي شود و از متقاضيان واجد شرايط که طرح شغل خانگي آنها به تأييد کارشناسان برسد، پشتيباني مالي و تسهيلاتي مي شود.
لزوم اقدام جدي دولت در حمايت از مشاغل خانگي فارس
دکتر جعفر قادري، نماينده مردم شيراز و زرقان در مجلس گفت و گو با خبرنگار "ما" با بيان اين که مشاغل خانگي از اهميت بالايي برخوردار مي باشد، گفت:اين نوع مشاغل به دليل شيوع بيماري کرونا و کساد شدن بازار بسياري از کسب و کار ها اهميت زيادي داشته و لازم مي باشد که دولت در حمايت از اين مشاغل به طور جدي تري اقدام نمايد.
اولويت همه بخش ها در سازمان صمت،فرهنگ و ارشاد و کشاورزي
وي با اشاره به اين که همه مشاغل در بخش هاي وزرات ارشاد،صنعت، معدن و تجارت و کشاورزي اولويت دارند، ادامه داد:براي اينکه جامعه پربار و اقتصاد شکوفايي داشته باشيم همه اين مشاغل مي بايست در راس امور باشند و به هر يک از آن ها به يک درجه اهميت داده شود.
بودجه گذاري و سرمايه گذاري دولت با توجه به تورم کنوني
دکتر قادري به کمبود بودجه هاي حمايت از اين مشاغل اشاره کرد و گفت:انواع مشاغل در هر بخشي که قرار گرفته باشد به هزينه و بودجه مشخص و معيني نياز دارد و با توجه به گراني و تورم ها در سال جاري،ضروريست که دولت بيش از مقدار کنوني سرمايه گذاري نمايد.
نماينده مردم شيراز و زرقان در مجلس افزود: ما در نظر داريم تا در مجلس اين طرح را ارئه دهيم و براي رفع مشکلات مالي و تامين مواد اوليه مشاغل خانگي قدم هاي موثر تري برداريم.
پايداري و دوام در ايجاد اين مشاغل
ابراهيم عزيزي، رئيس اسبق بسيج سازندگي کشور و نماينده فعلي مردم شيراز و زرقان در مجلس شوراي اسلامي نيز با اشاره به ظرفيت ها و قابليت هاي استان فارس در اشتغالزايي و کسب درآمد گفت: آب و هواي مناسب و چهار فصل، ذوق و سليقه، هنر ارزشمند ، تحصيلات بالاي جوانان اين استان در اين استان پررنگ بوده و لازم مي باشد که دولت از اين ظرفيت هاي بي نظير استفاده و بهره بري نمايد.
وي به منابع و امکانات موجود در اين استان اشاره کرد و ادامه داد:با استفاده بهينه و حمايت ويژه از اين ظرفيت ها از بخش عظيمي از بيکاران جامعه کاسته مي شود چرا که مشاغل خانگي به طور طبيعي شرايط پايدار و مداومي را فراهم مي کند.
رئيس اسبق بسيج سازندگي کشور به فرمايشات مقام معظم رهبري در امر توليد اشاره کرد و افزود:خوشبختانه استان فارس براي توليد انواع محصولات هنري، کشاورزي، فرهنگي،معدني و غيره پتانسيل هاي خوبي دارد و در کشور حرف اول را مي زند.به همين خاطر و با وجود 36 استان به تامين حمايت ها و اعتبار مالي بيشتري نياز دارد.
پرهيز از تمرکز گرايي
وي بيان کرد: در همين راستا لازم است که از تمرکزگرايي پرهيز گردد تا رشد و بالندگي و تحول در بخش هاي اقتصادي نمايان شود.
عزيزي تاکيد کرد: همانطور که فعاليت ها در بخش صنعت معدن و تجارت و کشاورزي اهميت دارد مشاغل در حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در بخش هاي اطلاع رساني، هنري و ميراث فرهنگي مانند منبت کاري، خاتم کاري درامدزايي بالايي داشته و نقش آفرين است.
مدرنيته شدن مشاغل خانگي
دکتر ابراهيمي، استاد دانشگاه شيراز و اقتصاددان هم گفت:متاسفانه برخي فکر مي کنند که مشاغل خانگي تنها در رسته صنايع دستي مثل«قالي بافي»مي باشد اما بدين گونه نيست چرا که با پيشرفت علم و تکنولوژي و با توجه به اين که در عصر اطلاعات هستيم، بسياري از مشاغل جديد و نوپايي پديد آمده که در اقتصاد استان و کشور نقش بسزايي دارد.
وي افزود: تجربه برخي کشورها، مثل چين ثابت کرده که اين مشاغل از اهميت ويژه اي برخوردار است و نقش تعيين کننده اي در اقتصاد هر کشور دارد.از اين رو کاشت گز به جاي درختان،داروهاي گياهي، کشت هاي گلخانه اي و غيره نيازهاي وارداتي را تامين کرد.
دکتر ابراهيمي با تاکيد بر ارائه تسهيلات از سوي دولت توضيح داد:در اين ميان ضروريست که بانک ها تعامل و همکاري ويژه اي داشته باشند تا در اين اوضاع اسفناک گراني از بار دوش مردم و متقاضيان و افراد جوياي کار کاسته شود.
وي به تحقق شعار سال و توسعه جايگاه مشاغل خانگي اشاره کرد و ادامه داد:از ديگر موارد مهم ايجاد سيستم آموزشي و به روز کردن اطلاعات مي باشد تا نيروهاي فعال با توانمند بيشتري خدمت رساني کنند.
ضرورت تسهيل در ارائه مجوزها
اين استاد دانشگاه شيراز و اقتصاددان با تاکيد بر تسهيل در ارائه مجوزها گفت:براي اقتصاد پويا و شکوفا به رفع مغايرات هاي قانوني،تسهيل مجوزها و بررسي و شناخت پتانسيل هر منطقه نياز مي باشد تا با نگاه کارشناسانه به ثمر بنشيند.

سهم فارس تنها 9 ميليارد!
جلالي، معاون توسعه کارآفريني و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعي فارس هم در اين خصوص گفت: حمايت مالي از مشاغل خانگي در دستور کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعي قرار دارد.
وي با بيان اين که متقاضيان ميتوانند با مراجعه به نشاني اينترنتي mashaghelkhanegi.ir براي دريافت اين تسهيلات ثبت نام کنند، افزود: کارمزد اين تسهيلات ۴ درصد و مدت زمان بازپرداخت هم ۳۶ تا ۶۰ ماه است که توسط دو بانک عامل رفاه کارگران و توسعه تعاون پرداخت ميشود.
جلالي، از اجراي طرح جديد الگوي توسعه مشاغل خانگي با نام "طرح ملي توسعه مشاغل خانگي"خبرداد و افزود: در راستاي اجراي اين طرح که با هدف کاهش چالشهاي پيش روي متقاضيان انجام ميشود از ظرفيت فعالان اقتصادي به عنوان پشتيبان طرح در تامين مواد اوليه مورد نياز مشاغل و تامين بازار فروش محصولات توليدي استفاده خواهد شد.
معاون توسعه کار آفريني و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعي فارس اظهارداشت: توانمندسازي متقاضيان مشاغل خانگي از طريق برگزاري دورههاي آموزشي هم از ديگر برنامههاي جديد سازمان تعاون، کار و رفاه اجتماعي با هدف کاهش چالشهاي پيش روي مشاغل خانگي در استان است.
مديرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعي استان فارس گفت: با پيادهسازي موفق اين طرح که نيازمند همراهي، همکاري و همانديشي بخشهاي مختلف دولتي و خصوصي است، ميتوان شاهد نهادينه شدن سهم مشاغل خانگي در اقتصاد بهويژه در سال جهش توليد بود.
الگوي توسعه مشاغل خانگي با هدف کمک به رونق اقتصاد
به گفته مديرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعي فارس ثبتنام متقاضيان مشاغل خانگي در قالب "طرح ملي توسعه مشاغل خانگي"در حال انجام است.
سهراب مختاري بيان کرد: با توجه به آسيبهاي وارد شده به بسياري از مشاغل براثر شيوع کروناويروس و شرايط ناشي از آن، لزوم توجه به الگوي توسعه مشاغل خانگي با هدف کمک به رونق اقتصاد خانوار، تحقق شعار سال و توسعه جايگاه مشاغل خانگي در اقتصاد کشور، به عنوان يک ضرورت مطرح شد و در دستور کار قرار گرفت.
او ادامه داد: جهاددانشگاهي به عنوان يک نهاد توسعهاي، از سوي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي، وظيفه مطالعات فاز اول طرح شامل نيازسنجي، مزيتسنجي و ظرفيتسنجي مشاغل خانگي مبتني بر الگوي توسعه اين مشاغل را عهدهدار شد و آن را اجرا کرد.
او با بيان اينکه ثبتنام در اين طرح از روز پنجشنبه ۶ شهريورماه آغاز شده است و به مدت يکماه ادامه خواهد داشت، گفت: متقاضيان واجد شرايط يعني افرادي که داراي حداقل سن ۱۸ سال تمام بوده، بومي استان هستند و هماينک به شکل تمام وقت شاغل نيستند، ميتوانند به سامانه inhb.ir که به همين منظور طراحي شده است، مراجعه و نسبت به تکميل فرمها و ارائه اطلاعات خواسته شده و ثبتنام اقدام کنند.
مديرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعي استان فارس ادامه داد: بديهي است پس از ثبت نام، جهاددانشگاهي نسبت به پايش و راستي آزمايي اطلاعات متقاضيان بر اساس دستورالعملهاي مربوط اقدام خواهد کرد.
به گفته مختاري، ظرفيت استانها بر اساس گزارش وضعيت اشتغال و نرخ بيکاري آن استان، طرحهاي ملي اشتغالزاي در دست اجرا و شاخصهاي متعدد ديگر، تعيين شده است.
مختاري تاکيد کرد: توجه به بازار يا همان توليد مبتني بر بازار، توانمندسازي متقاضيان و کاهش وابستگي به وام، توجه بيش از پيش به پيشرانهاي ملي، منطقهاي، استاني و محلي، شبکه سازيهاي افقي و عمودي استاني و ملي، توجه به تجارت الکترونيک و فروش الکترونيکي محصولات، بازنگري در رشتههاي قبلي مشاغل خانگي، توجه به رشتههاي نوين نظير برنامهنويسي، توليد محتوا، مترجمي، ويراستاري، مشاوره، توليد انيميشن و همچنين توجه به نقش و جايگاه نهادهاي توسعهاي نظير جهاد دانشگاهي در پيادهسازي برنامهها و سياستهاي قانونگذار از مهمترين ويژگيهاي شاخص در اجراي اين طرح است.
مراحل دريافت وام مشاغل خانگي
متقاضيان مشاغل خانگي بايد از مهارت و تخصص کافي جهت انجام شغل خانگي موردنظر برخوردار باشند.
درصورتيکه شغل موردنظر متقاضي در فهرست مشاغل خانگي موجود نباشد، متقاضي ميتواند شغل مدنظر خود را پيشنهاد نمايد. مشاغل پيشنهادي بررسي و در صورت تصويب، به فهرست مشاغل خانگي اضافه خواهند شد.
برپايه اين گزارش،با توجه به اين که در سال جهش توليد هستيم و از طرفي بيماري کرونا شيوع پيدا کرده، ايجاد مشاغل خانگي و اهميت به آن در هر بخشي که باشد تاثيرگذار مي باشد، چرا که علاوه بر رونق توليد، امنيت و سلامت فعالين اقتصادي و جامعه را به دنبال خواهد داشت.
گفتني است، مشاغل خانگي آن دسته از فعاليت هايي مي باشد که توسط عضو يا اعضا خانواده در فضاي مسکوني در قالب يک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ايجاد اخلال در آرامش واحد هاي مسکوني همجوار شکل مي گيردو منجر به توليد خدمت يا و يا کالاي قابل عرضه به بازار خارج از محيط مسکوني مي گردد.
شاغلين کسب و کار مذکور براي کسب منافع به صورت هاي ذيل فعاليت مي نمايند: انجام فعاليت به صورت کارمزدي براي کارفرماي خارج از محيط مسکوني، انجام فعاليت مستقل اعم از تامين مواد اوليه تا عرضه و محصول به خارج از محيط ،انجام فعاليت به صورت تعاوني ،اتحاديه ويا مشارکت با بنگاه هاي بالا دستي تامين کننده مواد اوليه و عرضه محصول آنان در بازار ، ترجيحا به صورت کسب و کار خوشه اي.
متقاضيان وام مشاغل خانگي براي دريافت تسهيلات ابتدا بايد در طرح ساماندهي و حمايت از مشاغل خانگي که در حال اجراست، مشاغل خود را به ثبت برسانند. سپس به صورت اينترنتي mashaghelkhanegi.ir نسبت به تکميل فرمها و کسب اطلاعات موردنياز اقدام کنند.
متقاضيان مشاغل خانگي لازم است متناسب با نوع فعاليت موردنظر خود يکي از فرمهاي ثبتنام (مستقل – تحت پوشش – پشتيبان) را تکميل کنند. فرمهاي تکميلي توسط دستگاه اجرائي ذيربط بررسيشده و در صورت تائيد طرح در دستگاه اجرائي، مجوز مربوطه صادر خواهد شد.